La vacuna

Els metges de l’Hospital Sant Joan de Déu van informar-nos de la teràpia de vacuna que porten a terme els especialistes del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK). Està format per vuit centres ubicats als estats nordamericans de New York i New Jersey.

La teràpia de vacuna és un tractament de càncer que utilitza una o un conjunt de substàncies per tal que el sistema immunitàri respongui enfront del tumor i el destrueixi. A Espanya encara està en fase d’estudi.

El MSK és un centre dels de primer ordre en l’àmbit mundial, els seus experts en càncer pediàtric participen en investigacions de laboratori i anàlisis clíniques per desenvolupar teràpies més segures i efectives. Estudien com es produeixen i s’estenen els càncers, i amb aquest coneixement identifiquen nous objectius de teràpia. Ofereixen tractaments menys intensius però plenament eficaços, que generen menys efectes secundaris i que tenen un baix risc de créixer ràpidament, de propagar-se ràpidament o de tornar després de la teràpia per als nens que presenten malalties d’alt risc.

Després que el sistema immunitari de l’Arlet es recuperi dels efectes de la tanda de quimioteràpia que ara està fent (uns 100 dies després de l’últim cicle), li podran administrar una vacuna antineuroblastoma, per entrenar el sistema immune per a destruir les cèl·lules canceroses. Aquesta vacuna és un assaig clínic que ha estat administrat ja a més de cent nens amb força èxit.

A part, al MSK es treballa en teràpies pioneres en un ambiciós projecte d’investigació del neuroblastoma, on s’han fet grans avenços en el desenvolupament de teràpies més segures i efectives per als nens. Algunes d’aquestes teràpies desenvolupades tenen el potencial d’utilitzar-se per a altres tumors sòlids i tumors cerebrals en infants.

El cost inicial del tractament és de 160.000 $, però aquesta xifra és orientativa. Dependrà de les dosis de vacuna i les especificitats del tractament que hagi de rebre l’Arlet. I també hi cal sumar les despeses dels viatges i estades al país amb cada dosi de vacuna que rebi (estades d’aproximadament un mes amb cada dosi).

Podeu consultar tota la informació a la pàgina web del Memorial Sloan Kettering Cancer Center.